Granuliniai katilai, granulių degikliai ir jų pasirinkimas (2)


Dažnai žmonės renkasi kombinuotą katilą, kuriame galima būtų deginti granules, malkas, ir anglį. Tačiau reikia atsiminti, kad kombinuotų katilų naudingumo koeficientas žymiai mažesnis negu biokatilų (katilai deginantys tik tai biokurą), nes jų duomenys yra pateikiami dažniausiai pagal anglį.

Taip pat reikia suprasti, kad šiuose katiluose galima deginti daugiausia iki 15 proc. drėgmės kurą, todėl deginant malkas, jos turi būti gerai išdžiovintos.
Deginant neišdžiovintas malkas trumpės katilo ilgaamžiškumas, apauga šilumokaitis, krenta naudingumo koeficientas. Perėjus prie granulių katilas dirbs neefektyviai ir sąnaudos bus ženkliai didesnės. Gal tokiam kurui kaip malkos, reikėtų pasirinkti malkas deginantį katilą?



Priklausomai nuo gamintojo, galima pasirinkti katilus, kurie degina linų, šiaudų ir medžio granules. Tai gali jums atpiginti kūrenimo kaštus. Kodėl vienas katilas gali deginti šiaudų granules, o kitas ne, lemia degiklio konstrukcija. Pavyzdžiui, tiesioginė kuro padavimo sistema su šneku gali deginti bet kokį kurą, nes susiformavus šlakui jis yra išstumiamas į peleninę, degiklis automatiškai išsivalo. Tokie katilai dažniausia degina grudus, šiaudų granules ir kitą biomasę.

Renkantis katilą atkreipkite dėmesį į tai kiek kartų į metus Jums teks jį valyti. Jeigu katilas neturi automatinio šilumokaičio valymo įrenginio, katilą reikės valyti vieną kartą į mėnesį ( tai užtruks apie 10-30 min). Jei katilas turi automatinę išvalymo sistemą, tai reikės daryti vieną kartą į metus. Priklausomai nuo gamintojo, degiklius reikia valyti kas savaitę, mėnesį arba kas tris mėnesius.

Katilo valymo intervalai bei sudėtingumas priklauso nuo šilumokaičio, degiklio konstrukcijų, kuro kokybės, katilo darbo reguliavimo. Lengviau valyti vamzdinę konstrukciją, sunkiau plokštuminę.

http://granuliniaikatilai.blogspot.com/2012/02/granuliniai-katilai-granuliu-degikliai.htmlDidelį vaidmenį atlieka ir automatika. Labai patogu, kai katilo informacija pateikiama dideliame vaizduoklyje su paaiškinamais. Privalumas, jei katilas turi grįžtamo vandens temperatūros daviklį. Tokiu būdu jis apsaugo save nuo rasojimo - kol katilas neįkais iki tinkamos temperatūros šiluma nepaduodama į patalpas. Jei to nėra, būtina termostatu ar kitais būdais užtikrinti ne mažesnę kaip 50 laipsnių grįžtamą temperatūrą. Esant drėgnesniam kurui (gali būti granulės ir grūdai) - patartina net 55 laipsniai. Gerai, kai katilas valdo šildymo bei karšto vandens kontūrus ir tai reguliuojama nuo lauko temperatūros. Kai kuriuose katiluose yra montuojamas liamda zondas. Tai prietaisas, kuris matuoja deguonies kiekį išmetimo sistemoje ir derina katilo oro padavimą, priklausomai nuo kuro kokybės, šilumokaičio užterštumo ar kamino traukos. Tai leidžia sutaupyti iki 5 proc. kuro per sezoną, tačiau norint užtikrinti teisingą liamdą zondo veikimą, jį reikia dažnai valyti. Dažniausia patartina liamdą zondą montuoti dideliuose, daug kuro deginančiose sistemose (virš 20 t į sezoną).

Saugumas - vienas iš svarbesnių kriterijų renkantis katilą. Reikia atsižvelgti į tai ar katilas turi CE sertifikatą, nes tiriant katilus ir išduodant CE sertifikatą inspektoriai įvertina daugybę faktorių, įtakojančių katilo saugumą. Taip pat svarbu, kad pirmą katilo paleidimą atliktų kvalifikuotas meistras.

Didelį dėmesį reikia atkreipti į katilo surinkimo kokybę, kaip atrodo suvirinimo siūlės, taip pat katilo izoliaciją. Geriau patikrinti, ar tikrai katilas visas izoliuotas ir vata tvarkingai sudėta, nes tai sumažins šilumos nuostolius.

Vienas iš svarbesnių aspektų perkant katilą yra pardavėjo kompetencija. Geriausiai pakonsultuoti ir visus katilo darbo ypatumus paaiškinti galės pardavėjai, kurie patys naudojasi parduodamais katilais. Tokie pardavėjai geriau žinos katilo darbo niuansus ir daugumą iškilusių problemų galės išspręsti telefonu, todėl nereikės kviesti meistro į namus. Kurį katilą Jus bepasirinktumėte (pigesnį ar brangesnį), jis bet kokiu atveju veiks (skirtumas gali būti tik naudingumo koeficiente, kokybėje ir t.t), nes tai yra gamyklos gaminys. Tiesiog protingiausia pirmą katilo paleidimą patikėti gamyklos atstovui, nes tai užtikrina garantiją bei teisingą katilo darbą.

Atminkite, kad Jūs geriau žinote savo poreikius už pardavėją, bet svarbu, kad pastarasis sugebėtų pasiūlyti Jums labiausiai tinkančią prekę.